Grupplektion

Alla ridskolans gruppletioner följer Svenska Ridsportsförbundets ryttarmärken.


Hästlekis: (45 min med upprop, ridning och hästkunskap Från 4-6 år)

I hästlekis lär man sig genom lek att komma hästarna närmare och känna sig trygg i både stallet och ridningen. Man leds av medföljare i både skritt och trav i delta och grimskaft. Man lär sig bl.a. att styra, stanna, rida lätt, stå i lättsits och tränar på de enklaste ridvägarna. Man börjar i Nybörjargrupp när man fyllt 7 år eller när ridläraren säger till.

Nybörjargrupp: (30 min ridtid/30 min hästkunskap. Från 7 år och uppåt)

I nybörjargrupp lär man sig kontrollera hästen i skritt och trav och riktar in sig på de första Barnmärkena. Man rider med ledare i delta och grimskaft så länge som ridlärare tycker man behöver det. Ledaren för hästen är den person som följer med barnet till ridlektionen. Man lär sig bl.a. att styra, stanna, rida lätt, stå i lättsits och tränar på de enklaste ridvägarna. Man börjar i grupp 1 när ridläraren bedömer att man kan rida själv på olika typer av hästar samt rida lätt och stå i lättsits samt alla Barnmärken upp till Silverhästen.

Märke 1: (45 min ridtid/15 min digital hästkunskap samt eget arbete i MiniGnägg)

M1 är en fortsättning på Barnmärkena och M1, man rider då utan ledare och fortsätter med grunderna. Man lär sig svårare ridvägar, börjar att rida utan tät och har mer travövningar. Vanliga övningar är bl.a. rida på volterna, trava ridvägar, bomarbete, gymnastik och balansövningar, tränar på att hålla avstånd mm. Man går upp i grupp när ridläraren bedömer att man sitter stadigt i sadeln, rida utan stigbyglar kortare sträckor och klarar av att rida olika typer av hästar utan problem och klarat alla Barnmärkena upp till Silverhästen. Man ska även klarat ryttarmärke 1.

Märke 2: (45min ridtid/15 min digital hästkunskap samt eget arbete i MaxiGnägg)

I denna grupp rider man hästen själv med jämn fördelning runt fyrkanten samt utan tät. Man tränar på det sista Barnmärket, på ryttarmärke 2 och lär sig galoppera och tränar på svårare bomövningar. Man börjar med lite mera dressyrövningar så t.ex. framdelsvändningar, ställning osv. Man flyttar upp i grupp när ridläraren bedömer att man kan galoppera på alla olika hästar, står stadigt i lättsits, kan rida utan stigbyglar och kan sitta stadigt i både trav och galopp samt klara sista Barnmärket och märke 2.

Märke 3: (60 min ridtid)

I denna grupp tränar man på ryttarmärke 3 och man börjar lära sig hoppa. I dressyren börjar man bl.a. med skänkelvikning och tränar på att rida hästen ställd och böjd. Hoppning sker var tredje vecka. Vanliga övningar är t.ex. studs, linje och enklare banor i hoppningen samt skänkelvikning, ridvägar, böjda spår och ryttarens sits. Man flyttar upp i grupp när ridläraren bedömer att man kan rida hästen rätt ställd och böjd i alla gångarter, klarar av att hoppa med alla olika hästar samt kan sitta stadigt i den lodrätta sitsen med hästen mellan hand och skänkel i balans samt klarat märke 3.

Märke 4: (60 min ridtid)

Här tränar man på ryttarmärke 4 och man börjar med svårare hoppövningar såsom längre banor, kombination, böjda spår osv. I dressyren tränar man på att kunna rida hästen i balans och i rätt form samt börjar med svårare övningar så som öppna, sluta osv. Hoppning sker var tredje vecka. Man byter till högre grupp när ridläraren bedömer att man kan rida hästarna i ändamålsenlig form samt hoppar alla hästar i de övningar som tränas samt klarat märke 4. 

Märke 5: (60 min ridtid)

Här tränar man på ryttarmärke 5 och man fortsätter utveckla sin kunskap i dressyren och hoppningen. Man tränar bl.a. på öppna, sluta, skänkelvikning, enkla byten m.m samt alla typer av hoppövningar. Hoppning sker var tredje vecka. Som förkunskaper måste man klarat av de tidigare märkena.

Specialgruppen: (75 min ridtid)

Har jämna veckor ett dressyrpass och ojämna veckor hoppning. Man kan anmäla sig till antingen båda grupperna eller endast den ena inriktiningen. Man tränar mot Bronsmärket och högremed bl.a. öppna, sluta, skänkelvikning, enkla byten mm samt alla typer av hoppövningar. Som förkunskaper måste man klarat ryttarmärkena upp till Märke 5.

Seniorer: (60 min ridtid)

I våra Seniorgrupper individanpassas nivån för varje ryttare från ryttarmärke II och uppåt. Grupperna kan se ganska olika ut beroende på hur länge man har ridit och vilken kunskapsnivå man är på. Hoppning sker var tredje vecka förutom i dressyrgruppen där de har markarbete.


   - Man går upp i grupp när man klarat det teoretiska provet för den nivåns ryttarmärke, ridprovet samt när ridläraren säger till och anser att rideleven är tillräckligt kunnig. 


Ridavgiften betalas i sin helhet på första betalningstillfället eller delbetalas på 5 st betalningsdatum. Minst 800 kr betalas för att bekräfta sin plats första delbetalning och därefter följer man instruktionerna på fakturan med ett minimibelopp vid resterande delbetalningar. Vid betalning anges alltid OCR-numret på fakturan.

   - Bankgiro för ridelever är: 196-7926


Ridningen på lektionsnivå samt möjlighet till att delta i andra aktiviteter som ridklubben/ridskolan arrangerar upphör om inte betalningsplanen följs. Ärendet överlämnas då till Kronofogdemyndigheten. 


Friskvård: Vi har avtal med Wellnet friskvårdsportal. Om du vill utnyttja friskvårdsbidrag ska din anmälan vara registrerad i Wellnet senast 31/1 respektive 30/8. En administrationsavgift på 50kr kommer då att ligga med i det totala beloppet. Bekräfta då din plats via mejl innan sista betalningsdagen på din faktura. Annat friskvårdskvitto kan skickas via mejl efter erlagd avgift.


Bindande anmälan: Om du avbokar din plats i kurs/läger/privatlektion mer än 14 dagar innan är du ej betalningsskyldig eller att du uppvisar ett giltigt läkarintyg som avråder från ridning. Om du får förhinder mindre än 14 dagar innan är du betalningsskyldig.


Återbetalning: Om du har giltigt läkarintyg som avråder från ridning erhålls tillgodobelopp på avgiften i Minridskola eller ska eleven då sluta kan återbetalning ske. 50 kr dras då för administrationsavgift. 


Betalningsinformation

Är man redan elev hos oss och registrerad i grupp är man därmed betalningsskyldig för hela terminen. Som betalningsskyldig ska man skriva in sin mejladress i Minridskola.se, verifiera den och sedan följa instruktionerna för betalning på fakturan. Fakturan kommer att skickas till den angivna faktureringsmejlen och ligga tillgänglig på Minridskola hela tiden. Vid pappersfaktura samt påminnelser tillkommer en administrationsavgift på 50kr per faktura.